"Suurin ihme on mielenrauha" -Amma-

lauantai 25. syyskuuta 2010

Prinsessa auttaa

Ihmismieli on aika eriskummallinen. Se voi koska vaan tehdä tepposet. Kukaan ei oikein tiedä missä menee todellisuuden raja. Mikä on totta ja mikä ei? Kuka määrittelee totuuden? Jos mieleni sanoo, että olen prinsessa, niin se on silloin totta.

Sairauksien määrä on maailmassa vakio, poistuneiden tilalle tulee aina uusia. Tämä aika ruokkii mielen sairauksia ja ne ovatkin lisääntyneet huimasti viime vuosikymmenillä. Mielemme sairastuvat ihmiskunnan kehityksen johdosta.

Kävin tänään katsomassa todellisuuteen pohjautuvan Arto Halosen Prinsessa-elokuvan, koskettavan draaman mielisairaudesta. Se kertoi "Kellokosken prinsessana" tunnetun Anna Lappalaisen tarinaa. Skitsofreniaa sairastanut Anna kuvitteli olevansa Buckinghamin palatsissa syntynyt prinsessa. Se oli hänen totuus ja totta. Sairaudestaan huolimatta tai jopa sen ansiosta hänellä oli myös kyky auttaa muita potilaita.

Ihmismieli on niin hauras ja samalla niin kaunis. Olen usein miettinyt mikä yhdistää mieleltään sairaita ihmisiä. Vastaukseni on, mielen herkkyys ja luovuus. Usein taustalla on myös jokin psyykettä järkyttänyt tapahtuma menneisyydestä. Todellisuuden pako saattaa olla tällaisissa tapauksessa pelastus. Miksi puuttua pakonomaisin voimakeinoin mielen todellisuuteen, jos ihminen muuten voi hyvin. Miksi vaatia Matti kohtaamaan todellisuus, jos hän voi Napoleonina Mattia paremmin?

Olen vuosia sitten sairastanut vakavaa masennusta ja ollut sairaalahoidossa muutamia kertoja. Tiedän omasta kokemuksesta mikä voima onkaan ihmisistä, jotka ymmärtävät mistä on kysymys eli toiset samankaltaiset. Siksi haluan auttaa tänä päivänä niitä, jotka ovat samassa tilanteessa kun minä aikoinaan. Kiitän vieläkin joka päivä korkeinta siitä että selvisin. Tunnistan nykyisin mieleni karikot ja pyrin elämään tasapainoista elämää. Minut pelasti jooga & meditaatio – oman itseen tutustuminen.

Eräs lääkäri sanoi vuosia sitten minulle hoitojakson aikana: ”Yhtään Nobel-kirjaa ei olisi kirjoitettu ilman mielenterveysongelmia”. Voisiko mielen heikkoutta ja vahvuutta paremmin kiteyttää?

Prinsessalle

Ei kommentteja: